نان کشتا گیلانی (نان خلفه یا خرفه میان پر) مناسب عصرانه و صبحانه

مجموعه: آشپزی, غذای محلی, هنرهای خانه تعداد بازدید: 32

نان کشتا گیلانی (نان خلفه یا خرفه میان پر) مناسب عصرانه و صبحانه

نان کشتا یا نان خلفه یا نان خرفه یکی از نان سنتی های خوشمزه و محبوب گیلانیه. وجود پوره کدو حلوایی و تخم خلقه (تخم شنبلیله) در این نان محلی، باعث شده عطر و بوی دلپذیری داشته باشه. ضمنا رنگ نان خلفه رابطه مستقیم با رنگ کدو داره هرچی کدو خوشرنگ تر نون هم خوشرنگ تر.

در ادامه دو روش پخت نان خرفه را خواهید دید.

 

نان کشتا , نان خلفه

دستور پخت نان کشتا – روش اول

مواد لازم

  • تخم شنبلیله (ساییده شده) ۲ قاشق غذا خوری (بهتره خودتون پودر کنید)
  • شکر ۱ پیمانه
  • نمک یه پیچ (مقداری که بین دو انگشت جا میشه)
  • کدو حلوایی (پخته شده) ۲ پیمانه
  • مخلوط آرد برنج و آرد گندم ۷ پیمانه (به ازای هر یک لیوان آرد برنج دو لیوان آرد گندم در نظر می گیریم)

 

نان کشتا , نان خرفه

 

طرز تهیه

کدو تنبل را به قطعات مکعبی و نسبتاً بزرگ خرد کنید و با نصف فنجان آب بپزید.

با قاشق پوست آنها را جدا کرده و دور بریزید. سپس کدو را با گوشت کوب له کنید.

آرد ، تخم شنبلیله ساییده و اگر احتیاج بود مقدار بسیار اندکی آب تا حدی که خمیرتان بعمل آید اضافه کنید.

 

نان کشتا , نان خرفه

 

خمیر را سه یا چهار ساعت استراحت بدید.

 

نان کشتا , نان خرفه

 

خمیر را با دست خوب ورز دهید و گلوله های کوچکی آماده کنید.

سپس از این خمیر روی سطحی صاف که کمی آرد پاشیده اید اول با ضربات دو کف دست و یا با وردنه به اندازه یک بشقاب پهن کنید.

 

نان کشتا , نان خلفه

 

گمج ( تابه گلی) یا تابه نچسب را بصورت وارونه روی گاز قرار دهید.

ADVERTISEMENT

 

نان کشتا , نان خلفه

 

نان را روی گمج داغ که روی حرارت است قرار دهید بهتر است در گمج یا تابه را چند لحظه روی نان قرار دهید و بردارید تا کمی بخار کند.

هر دو طرف نان که پخته شد، نان آماده است.

 

نکات 

  • مقدار شیرینی این نان به ذائقه شما بستگی داره، اگر کدو شیرین باشه مقدار شکر را می تونید کم کنید.
  • می تونید مقدار آرد گندم چهار پیمانه و آرد برنج سه پیمانه بردارید.
  • هرچه خمیر نان کشتا نازکتر باشه کشتا خوشمزه تره.
  • می تونید زمان پخت کدو شکر بریزید.
  • می تونید داخل نون کشتا گردو، دارچین و شکر آسیاب شده بریزید. به این صورت که :

خمیر را روی دست پهن کنید. یک قاشق مواد را میان خمیر بگذارید. یعد با وردنه از هم باز کنید. به این نان، کشتا میان پر یا کشتا گردویی می گن.

 

نان کشتا , نان خلفه

 

طرز تهیه نان کشتا – روش دوم

مواد لازم

آرد گندم  ۷ پیمانه

آرد برنج  ۱ پیمانه

پوره کدو  ۴ پیمانه

شکر  ۱ پیمانه

ماست ترش یا خمیر مایه خونگی  ۵ قاشق غذاخوری

نمک   یک قاشق چایخوری

بیکینگ پودر (قابل حذف)  نصف قاشق چایخوری

روغن مایع ۱ پیمانه

تخم شنبلیله آسیاب شده  ۳ قاشق غذاخوری

 

نان کشتا , نان خرفه

 

دستور پخت

شکر و کدو را داخل تابه ای روی حرارت ریخته و اجازه بدید تا شکر کاملا آب بشه و به خورد کدو بره. بعد خاموش کنید و بگذارید خنک شه.

ماست، نمک، بکینگ پودر، روغن، آرد برنج و تخم شنبلیله را با کدوی خنک شده مخلوط کنید.  آرد گندم را کم کم اضافه کنید تا جایی که خمیر به دست نچسبه.

خمیر را به مدت نیم ساعت ورز بدین. بعد چرب کرده و داخل ظرف چرب شده قرار بدید.

در ظرف را خوب بپوشونین و بگذارید حداقل یک ساعت استراحت کنه.

بعد از یک ساعت دوباره کمی ورز بدین و چونه درست کنین، روی چونه ها را بپوشونید و بذارید ۱۵ دقیقه بمونن،

بعد از یک ربع چونه ها را دونه دونه پهن کنید.

نونهای صاف مثل کشتا یا پیتا یا ترتیا را همیشه در یک جهت پهن کنید. مثلا اگه در جهت عقربه های ساعت پهن می کنید، دیگه حرکت وردنه رو برعکس نکنید چون پف نون را میگیره.

روی تابه سفالی یا داخل ماهیتابه (بدون حتی قطره ای روغن) بگذارید بپزه.

به محض اینکه حباب هایی روی نون زد بر میگردونیم تا اون طرفش هم پخته شه.

 

نان کشتا , نان خرفه

 

این تصویرش روی گازه اما چون باید تند و تند بچرخونیم من نتونستم از پف نون خوب عکس بگیرم، این نون موقع پخت خیلی خوب پف میکنه.

 

نان کشتا , نان خرفه

 

در لاهیجان با این نون، تخم مرغ محلی یا لوبیا چیتی یا ماهی شکم پر سرو میکنن، و برای صبحانه ناهار یا شام یا عصرانه میل میکنن.

نوش جان

مطالب مرتبط

نظر شما !!!

نظر شما برای “نان کشتا گیلانی (نان خلفه یا خرفه میان پر) مناسب عصرانه و صبحانه”

قالب تفریحی